29 mei 2006

Gesloten wegens omstandigheden

… ofte wegens examens. U zal het hier én in uw comments een tijdje zonder mij moeten stellen. Er is momenteel voldoende andere lectuur die met de hoogdringendheid van hoogdringend te behandelen lectuur moet behandeld worden.

Aan mijn lotgenoten: SUCCES! Laat de moed niet zakken (ook jij niet, D!) en geniet van het slechte weer nu het nog kan. En lees de geweldige tips van DKarn Duuk er nog eens op na.

Adios!

Ontwijk de pc! Pc’s zijn een val (tenzij om deze site te checken) zie dat je er alles uit hebt gesmeten voor de blok (ga het zwijn uithangen in een pretpark met je vrienden ofzo)


PS: Cutting Bram, u staat in positie?

27 mei 2006

Koppijn

Ik heb al drie dagen last van hoofdpijn. Het soort “klopkoppijn” dat slechts op 1 plekske hardnekkig “steekt”, de ene dag langs links, de andere dag langs rechts en euh … de derde dag extreem rechts, of zoiets. Alsof de man met de hamer er uit wil, maar dat kan niet want ik heb hem nooit binnen gelaten. Of zou de man met de hamer een viezerik zijn die zich ’s nachts langs niet nader te noemen lichaamsholtes naar binnen nestelt om vervolgens lelijk huis te houden in de bovenkamer van zijn slachtoffer?

Of is het examenstress omdat ik te weinig studeer wegens nog te veel ander dringend werk? (Is er NU nog iets dringender dan examens Lou? Nee natuurlijk niet maar … Jaja, leg het maar uit Lou.) Of slaap ik te weinig of te veel, of allebei om de beurt? Of ligt het aan dat mistroostige weertje? Of leef ik te onregelmatig?

Ach ja waar maak ik me druk om, er gebeuren ergere dingen in de wereld, djeezes …

Temptation

Allez, omdat hij het zo vriendelijk vraagt, tijd om eens voor Tom (niet deze, niet deze niet deze *haalt adem* maar wél deze) te supporteren uit sympathie:

Het volledige seizoen van "Temptation Island", samengevat op 3 pagina's in Humo én op TomBogman.be, lacheueuh!

26 mei 2006

In de mailbox

Ze weten toch wanneer ze dat moeten sturen he ... Maar zo hopeloos ben ik nu ook weer niet.

Academic Qualifications available from prestigious NON-ACC REDITED uni versities.
Do you have the knowledge and the experience but lack the qualifications?

Are you getting turned down time and time again for the job of your dreams because you just don't have the right letters after your name?

Get the prestige that you deserve today!
Move ahead in your career today!

CALL +1-904-212-0093

Bac helors, Mas ters and Ph D's available in your field!
No examinations! No classes! No textbooks!

Call to register and receive your qual ifications within days!

24 hours a day 7 days a week!

Confidentiality assured!

+1-904-212-0093

25 mei 2006

Vraiment

Frans is leuk, Tom!

Note to self: Nederlandse Letterkunde nog leuker...

Album 100

Oeioeioei, Marcel Vanthilt doet van’t jaar de Album 100. Slechts 25 seconden ver en ik lag al in een puberale deuk met de verspreking “Foot Fighters”… en waarom roept die man zo? Al is dat na anderhalf uur al fel geminderd. Terugroepen kan via album100@stubru.be.

22 mei 2006

Nationale trots in de branding

Den Tom (niet deze, ook niet deze, maar deze!) trekt deze week met de nationale ploeg naar Slovenië, alwaar zij een internationaal goalballtournooi zwart-geel-rood zullen kleuren. U moest al aan het supporteren zijn!

-update-
Tom zegt:
je mag deze link ook anders stiekem in je blogpost verwerken

Sneeuwwitje en te false meprouw

Heb me het voorbije weekend de moeite getroost om hier eens werk van te maken. "Sneeuwwitje" in het Indo-Nederlands, het Nederlands-Indisch, het Javaans of een onbestaand tussentaaltje, het is eigenlijk niet helemaal duidelijk. Vast staat dat het uit Indonesië komt, ex-kolonie van Nederland.

Hoe ik daar zo op kom? Mijn ouders waren tijdens de kindertijd van mijn broers en mezelf behoorlijk inventief wat betreft “vertellen”. Zelf verzonnen verhaaltjes, dat kregen wij te horen en niet de voorgekauwde stuff van de heren Grimm of Andersen. Maar "Sneeuwwitje" was de uitzondering. ’t Is te zeggen: "Sneeuwwitje" hebben we ettelijke malen te horen gekregen, niet in het gewoon Nederlands, maar in de versie waarvan sprake.

Dat hebben we te danken aan een uitzending op Radio 3, zo’n dertig jaar geleden. Daarin vertelde een inwoner van Java het sprookje in “zijn taal” en dat heeft mijn vader toen opgenomen. Hij was er gelijk helemaal weg van en dus vertelde hij het op identieke wijze na aan zijn ukjes. Tot vandaag ontgaat hem op een onbewaakt moment nog een quote à la “Sneeuwwitje al twee dagen toot, nog niet stink” of “pitjeplok hier, pitjeplok taar”.

Dat bandje dus, danig op de proef gesteld door tijd, stof en een aanzienlijk aantal draaibeurten, hebben vader en zoon van’t weekend eens opgesnord om de inhoud ervan van een gewisse dood te redden, alvorens de tand des tijds zich er te goed aan zou hebben gedaan. Lewisiana proudly presents, veilig en wel opgeborgen voor het nageslacht en iedereen die het horen wil: “Sneeuwwitje en te false meprouw”. (5,7 MB)

Boeken!

Hoezee, de Manic Monday's worden met de week beter:

Lees je graag? Liever fictie of non-fictie?
Zeer zeker, allebei eigenlijk, maar fictie gaat er wel makkelijker in. Helaas komt het er te weinig van en verplichte lectuur is bezwaarlijk “ontspannend” te noemen.

Wat zijn de laatste drie boeken die je hebt gekocht?
Als k’dooke: “Komrij’s kakafonie, encyclopedie van de stront”, en jawel, de gelukkige was er wel degelijk zeer blij mee. Verder koop ik geen boeken, ik krijg ze meestal *stoefstoef*, om er vervolgens ergens Mijn Grote Gelijk over te verkondigen. Ik denk dat “De ontelbaren” (Elvis Peeters) en “Het boek der rusteloosheid” (Fernando Pessoa) de laatste waren.

Wat was je lievelingsboek toen je klein was?

“Puk van de petteflet” van Annie MG Schmidt, echt wel! Later volgden uiteraard Roald Dahl (“Daantje de wereldkampioen”, “De GVR”) en ook “De bende van de witte roos” van Astrid Lindgren en Thea Beckman’s “Triomf van de verschroeide aarde”.

Welk boek staat er momenteel op je verlanglijstje?
“Glamour en glitter, geld en macht” van Guido Van Liefferinge (Joepie, Dag Allemaal…) is naar ’t schijnt een opmerkelijk boek. GVL doet letterlijk een boekje open over het leven achter de schermen in de dagblad- en audiovisuele sector. En als voormalig familievriend van de Van Thillo’s zal ie er wel iets van afweten, niet?
De biografieën van Andy Warhol en Lou Reed door Victor Bockris wil ik ook nog eens herlezen.

Welk boek kan je iedereen aanraden?
“El negro en ik”, van Frank Westerman. Won in 2004 de Gouden Uil en terecht. Leest even vlot als fictie maar is het niet: een reisverhaal met historische inslag.
“Problemski hotel” van Dimitri Verhulst. Dun boekje, maar als het uit is ben je echt wel onder de indruk, zowel van het verhaal als van de schrijfstijl. Zééééér scherpe pen.
“Intieme wraak” van Ivan Ollevier. VRT-journalist geeft een heel eerlijk/gruwelijk/menselijk *niet schrappen want alles past* beeld van het conflict in Noord-Ierland.

20 mei 2006

The Fast Show in Cannes

Is het u ook al opgevallen dat filmmaker Jean-Pierre Dardenne grote gelijkenissen vertoont met sommige personages van Paul Whitehouse uit The Fast Show? Met name Rowley Birkin QC (“I'm afraid that I was very, very drunk”) en Ralph van Ted & Ralph lijken sprekend op de Waalse cineast. Kijk en vergelijk, voor een keertje is er niet aan gephotoshopt.

19 mei 2006

Enquête woordbeelden

Onze Taal wil (mbt het Witte Boekje) graag weten hoe wij bepaalde woorden het best, het mooist, het vertrouwdst of het meest logisch gespeld vinden.

Geen idee of dit soort populariteitslijstjes de meest logische oplossing zal bieden, maar altijd leuk om je mening te geven (... en achteraf te foeteren dat ze alwéér over het hoofd werd gezien ...)

(via)

Sociale controle

... en of studeren een fulltime job is! Studieplanning voor de komende maand is bij deze opgesteld (ahja, tijdens den blok is er meer tijd om te studeren dan tijdens het jaar, niwaar) en dat doet altijd een beetje raar (oei, zoveel dingen die rijmen, dat was niet de bedoeling, ‘scusi)… alles overlopen, alles vastzetten in een uurrooster en vooral hopen dat je voor alles genoeg tijd hebt uitgetrokken, want in last minute nog allerlei zaken gaan aanpassen is zowat het domste dat je kan doen. Zei de meest ongedisciplineerde student van het westelijk halfrond. (En tóch al een planning voor handen, zou het dan toch nog goed komen?)

Wie mij tussen 29 mei en 29 juni, tussen 10u en 22u op tinternet signaleert (ook op zon- en feestdagen), gelieve een virtuele schop onder mijn kont te geven, zodat die smeekt om de zachtheid van een bureaustoel. Waarvoor dank.

17 mei 2006

Wie schrijft die blijft (evaluatie)


Een week na de start blijkt onze actie "wie schrijft die blijft" een onverwijld succes! Maar liefst 3 (drie!) nieuwe bewoners klopten aan één van de toegangspoorten van Lewisiana aan, en orakelden het codewoord "Louis" in een dialoog die ongeveer als volgt ging (schaamteloos gepikt van De Nieuwe Snaar):

- *toktoktok*
- Wie daar?
- Lou
- Lou wie?
- Inderdaad!

Waarna zij door de reeds aanwezige minipopulatie uitzinnig werden onthaald met tromgeroffel en de hemel liefdevol rood kleurde van de vallende rozenblaadjes. Welkom Nicolas Raemdonck (een man met een mening!), Yab (een vrouw met een mening!) en Asfaltkonijn (een kernijn met ... euh ... een streep op). Uw regularisaties worden spoedig geregeld.

Ah ja, en welkom Cutting Bram, een man die gewoon wat traag is van begrip (o:

U wenst ook naar Lewisiana te emigreren? U weet wat u te doen staat.

16 mei 2006

Manic Monday

Manic Monday, maar dan op dinsdag:

In welke stad of gemeente woon je?
Kapellen (Antwerpen)
Woon je er graag? Waarom wel of niet?
Ja, want ik ben thuis geboren en euh, “dat schept een band”. Stiekem hoop ik dat hier binnen 100 jaar een bordje aan de gevel hangt met het opschrift “geboortehuis van …”, maar daar zullen we wellicht eerst een wereldschokkende prestatie voor moeten neerzetten. (Watermannen veranderen de wereld, wordt toch gezegd?)
Anderzijds heb ik me altijd voorgenomen vóór mijn 26ste het ouderlijke huis uit te zijn en kijk: al vier maanden over tijd. En dat jaar op kot er aftrekken telt uiteraard niet.
Kapellen heeft wel de rust die ik in de dagelijkse drukte van Antwerpen soms mis, al valt dat buiten de spits best wel mee.

Als je ooit zou verhuizen, naar waar dan het liefst?
Erg lang gaat dat dus niet meer duren. Sowieso een stad, wegens alles op loopafstand, een zegen voor wie afhankelijk is van het openbaar vervoer. Met Antwerpen ben ik het meest vertrouwd, maar Gent of Leuven hebben met hun mentaliteit een zeer sterke troef om me daarheen te lokken.

Wat is het mooiste plekje van je woonplaats?
Mooi in de zin van functioneel: een tot theaterzaal omgebouwd kerkje. Er kan amper 120 man binnen, maar het heeft iets kleins, fijns, intiems dat andere theaterzalen niet hebben.

Woont er een bekende vlaming in je buurt? Wie?
Vroeger vlak achter ons Pitti Polak, met repetitiekot en al. Maar ze zijn verhuisd; wij maakten thuis ook muziek, zonder repetitiekot.
En in vogelvlucht ligt op ongeveer 1km afstand de sjieke coté, alwaar dokter Bettens (yep, vandáár die puberale adoratie voor alles wat dochter- en zoonlief doen) en Rocco Granata vertoeven.
En Gertje van Samson en Gert heeft hier ook nog in de buurt gewoond, maar *roddelroddel* is verhuisd omdat hij geen bouwvergunning kreeg voor een zwembad.

15 mei 2006

Vaststelling van de dag

Lipton Ice Tea Green is niet lekker. Niet!

... nog anderhalve liter te gaan.

Doorgaans is geen enkele niet-bruisende frisdrank lekker. Waarom kopen de mensen dat dan?

14 mei 2006

Inquisitie

Ochottekes toch. De burger is waakzaam, de burger houdt voortaan zijn openbare omroep in het oog. Waarom willen Vlamingen toch altijd iets in de brok te pappen hebben als het over de VRT gaat? Toch niet omwille van … lap, daar heb je ‘t…

De medewerkers van VRTwatch.be houden hun openbare omroep in het oog, meer specifiek voor wat betreft de efficiënte besteding van het geld van de belastingbetaler.

Die onnozele smurfenpakjes van de federale politie zijn ook met (excuus voor de gruwelijke term die komen gaat) “ons belastingsgeld” betaald. Iemand daar een agent in functie al eens op aangesproken?

De medewerkers van VRTwatch.be houden hun openbare omroep in het oog, meer specifiek voor wat betreft de neutraliteit en de objectiviteit van de berichtgeving. (…) Is VRTwatch.be zelf neutraal en objectief? Neen, maar wij zijn dan ook geen overheidsinitiatief. (…) Het privé-initiatief is de regel, het overheidsinitiatief is de uitzondering die bestaansrecht heeft indien de privé-sector te kort schiet.

Heerlijk toch hoe een tekortschietend-wegens-niet-neutraal privé initiatief zichzelf zo in z’n hemd kan zetten. De ideologie rammelt overigens langs alle kanten, maar dat mag vooral de pret niet bederven.

En nog een leuke: als de VRT een Rode Burchtzender is, waarom zijn het dan de CD&V'ers die het vaakst het scherm teisteren? An Nelissen (fotografe De Standaard) had het onlangs ook over die ingebakken achterdocht.

Waar sommige mensen hun tijd toch mee verdoen ... 't is triestig.

12 mei 2006

Zinloos

Deze verschrikkelijke daden mogen in geen geval aangegrepen worden als aanleiding voor andere incidenten", aldus burgemeester Janssens.

De AEL spreekt na de moord in Antwerpen over “het opnemen van haar verantwoordelijkheid”.

Vandaag wordt de dader met naam en toenaam vermeld in de pers én in welk ziekenhuis hij ligt.

Kijk ik te veel naar fictie op tv?

Overigens snap ik niet waarom de Arabisch Europese Liga recht van spreken zou hebben na de moord op een vrouw uit Mali en een blanke peuter. En na poging tot moord op een Turkse vrouw.

Het “beste” wat we kunnen doen is er allemaal efkes heel stil bij worden. En hopen. En geloven.

10 mei 2006

Wie schrijft die blijft

Jawel, mijn blogroll is aangepast. Geen “graag gelezen weblogs” meer, dat lijstje is wellicht wel ergens te vinden op Bloglines. Wie wél een linkje op Lewisiana verdient, zijn de bloggers die hier van tijd tot tijd een commentje achterlaten of dat al hebben gedaan. De vaste klanten, de pendelaars, de immigranten of hoe u het ook wil noemen.

Een zinvol, een grappig, een filosofisch of een onnozel commentje, uiteraard. Spammers, heethoofden, mensen met een vokuhila en Jurgen Verstrepen maken geen schijn van kans. Een snuggere manier om u uit uw kot te lokken, u hebt dat goed begrepen. Klantenbinding! En u hoeft niet eens een voordeelkaart bij te houden.

Of hoe Lewisiana een beetje Robland wordt, maar dan met stijgende kijkcijfers.

09 mei 2006

An Pierlé

Heb ik alice gezegd dat ze bij Van Mond Tot Oor iets van muziek kennen?

Marathongekte (bis)

“En hoe staat het ondertussen met het marathonproject?”, hoor ik u niet vragen. De beslissing om Koen Fillet achterna te hollen was enigszins overmoedig. (Koen Fillet is dan ook bijzonder goed bezig, hoed af!) Maar zoals dat met alles het geval is, ligt het bij mij niet aan het kunnen, maar aan de bereidheid om er mee bezig te zijn. De discipline, meneer. Eigenlijk is het gewoon geen prioriteit, want er dienen er zich momenteel genoeg andere aan.

En dus wordt het joggen “gereduceerd” tot ongeveer een halfuurtje, 2 à 3 keer per week. Zoals het altijd al geweest is dus. Na vanavond werden volgende vaststellingen gedaan:

  • De hartslagmeter werd een tijdje geleden in een hoekje gekeild en doet sindsdien geen dienst meer. Mijn hartslag kan mij namelijk geen meter schelen. Toch niet voor dat halfuurtje … tegen dat het voor echt is, wordt het ding wel weer tot de orde geroepen.

  • Vóór het joggen raak ik met gestrekte benen niet met mijn vingertoppen tot aan de tippen van mijn schoenen. Na het joggen is dat geen enkel probleem.

  • “Electricity” van OMD heeft het perfecte ritme om op te lopen (= beenlengte x aantal af te leggen km / bpm + lengte van het nummer). Ik zou dus eens op zoek moeten gaan naar meer nummers met hetzelfde aantal beats per minute. Ofwel “Electricity” op repeat zetten, een mens wordt daar goed gezind van. Of aan een dj vragen een mix te maken aan een constant tempo (is dat niet de specialiteit van dj’s?) en daar een mp3 van maken …

  • Een korte broek loopt makkelijker dan een lange.

  • Regenbuien voor het joggen zorgen voor aangenaam frisse lucht.

  • Regenbuien tijdens het joggen zorgen voor een natte outfit.
  • 08 mei 2006

    StuBru TV



    Da's toch geweldig... Eerst was De Morgen er mee weg, vervolgens nuanceerde De Standaard. En gisteren was het eindelijk zo ver: de allereerste aflevering van StuBru TV, waar het er toch allemaal wel vingerdik bovenop lag en dan zwijg ik nog over de verschijning van netmanager Patrick Mangelschots. En toch zijn er nog altijd mensen die het niet hebben gesnapt. ’t Zijn cracks bij Duval Guillaume. Behalve als het er op aankomt een deftig logo te ontwerpen.

    05 mei 2006

    Sabena Technics recupereert

    Zie hier, video "fase 3 van het rampenplan werd even afgekondigd"

    Kan je mensen recupereren? Laten we dan alvast beginnen met Karel Appel. En wie doet er den bompa vandaag naar het containerpark?

    Zonnig en warm, maar vochtig

    Bavada heeft last van vliegskes in zijn oog, als hij fietst.

    Vliegskes? Nee, een drijfnatte t-shirt bij aankomst in d’unief, dat wel. Maar misschien is d’unief ook wel wat verder dan een doorsnee persconférence. Oorzaak van die natte t-shirt is behalve een niet te onderschatten krachtinspanning van 40 minuten ... een rugzak. En wat zit er in die rugzak? Een droge t-shirt. Ha!

    Leon Greenman, 98 288

    Een gezonde fascinazi voor alles wat met WO II te maken heeft, heeft zich sinds mijn jeugd meester van me gemaakt. In hoeverre dat gezond kan zijn, natuurlijk. Vannacht stiet (taalkoei?) ik op Nederland 1 op een reportage van “Netwerk” over Leon Greenman, ’t is eens iets anders dan de herhaling van Big Brother.

    Greenman is een Brit die tijdens WO II achtereenvolgens de kampen van Westerbork, Auschwitz en Buchenwald overleefde. Zijn gezin werd in ’43 al vergast in Auschwitz, dat kwam hij pas na de oorlog te weten, het was zijn enige houvast geweest om te overleven. Vijfennegentig is de man ondertussen en hij heeft zijn eigen museum in Londen waar hij elke zondag persoonlijk de bezoekers rondleidt.

    Greenman is nog bijzonder scherpzinnig en helder van geest. En bijgevolg nog steeds politiek actief als overtuigd anti-nazist. Dat wordt hem niet door iedereen in dank afgenomen. Dreigbrieven en stenen door de ruit, afkomstig van neonazistische aanhangers van de British National Party zijn schering en inslag, letterlijk. Ondertussen werden er voor de deur en ramen van zijn woning tralies geplaatst om erger te voorkomen. Of hoe je een kampgevangene blijft voor de rest van je leven.

    “Netwerk” ging met Greenman terug naar Auschwitz, waar hij op een bepaald moment bij een herdenkingsmonument in zijn overlevende eentje een lied zingt. Op de achtergrond komt een groepje jongeren voorbij (van het soort hedendaagse kutjeugd), gniffelend om hoe die ouwe halve gare daar staat te gillen. Niemand blijkt zich de bedenking te maken dat die man wel eens een getuige zou kunnen zijn van wat voor hen de aanleiding is geworden voor een dagje uit.

    Soms vraag ik me af wat we van de twee wereldoorlogen gaan denken over 20, 30 jaar als er geen getuigen meer leven die het allemaal bewust hebben meegemaakt. Wanneer er enkel nog films en academici-die-het-van-horen-zeggen-hebben overblijven om het na te vertellen. Zou WO II dan iets worden zoals de slag om Waterloo? Zou Hitler een even ongrijpbaar figuur worden als Napoleon of Caesar? Zou de problematiek ons even koud laten als wat er met de dino’s gebeurde in de ijstijd?

    De reportage eindigde met een mooie symboliek. Greenman die langs de omheining van een kamp loopt, een omheining die zijn vrijheid en die van miljoenen anderen destijds beknotte en even veel anderen omklemde tot in de dood. Schrikdraad die Greenman zovele jaren later, nu langs de andere kant van het hek, plooit, afbreekt en meeneemt. “Als herinnering.” Alsof hij er nog niet genoeg heeft.



    image (c) John Londei

    03 mei 2006

    Ken uw klassiekers

    Heb me in het kader van de opfleuring van een paper zonet suf zitten zoeken naar dat sprookje over dedie met haar zeven dwergen. Roodkapje was het niet, want die had iets met de grote boze wolf. Doornroosje en de zeven dwergen? Klinkt niet. Assepoester en de zeven dwergen? Hmprf … Sneeuwwitje! Natuurlijk! Schandalig, de kindertijd nog maar euh … net ontgroeid en dat al niet meer weten.

    Er bestaat overigens een geweldig mooie versie van Sneeuwwitje in het Afrikaans, maar “Jou soekfrase kom nie in enige dokumente voor nie.”

    Iemand?

    01 mei 2006

    Morgen zijn we er weer

    Nice. Great! Brrrrilliant!! Geen enkele keer heb ik het gehoord dit jaar. Zelfs niet gelezen. En ik heb er geen weerbericht voor gelaten. Integendeel. Ik heb zelfs uitgekeken naar de terugkeer van Sabine, want dat zure lachje van Peggy op het einde van haar stand-up was toch wat krampachtig. En die afschuwelijke dandy één-bollen bevlekten zelden tijdig het scherm om dat te verbergen. Zelfs het weerpraatje van David Dehenau, dat enkel nog een fonkelende schittering ter hoogte van ’s mans linker hoektand behoeft om een reclamespotje voor mondhygiëne te zijn, werd er niet door bezoedeld. Géén maartse buien gesignaleerd dit jaar. En géén aprilse grillen opgemerkt door de velerlei weerprofeten die ons landje rijk is. Of ze hebben het alleszins anders weten te verwoorden. En dat zouden we beter allemaal eens doen, het anders verwoorden in plaats van voorgekauwde zinnetjes na te wauwelen. Het kán dus zonder clichés mijne dames en heren meteorologen, u hebt uzelve overtroffen. Proficiat en volgend jaar weer van dat!