14 mei 2006

Inquisitie

Ochottekes toch. De burger is waakzaam, de burger houdt voortaan zijn openbare omroep in het oog. Waarom willen Vlamingen toch altijd iets in de brok te pappen hebben als het over de VRT gaat? Toch niet omwille van … lap, daar heb je ‘t…

De medewerkers van VRTwatch.be houden hun openbare omroep in het oog, meer specifiek voor wat betreft de efficiënte besteding van het geld van de belastingbetaler.

Die onnozele smurfenpakjes van de federale politie zijn ook met (excuus voor de gruwelijke term die komen gaat) “ons belastingsgeld” betaald. Iemand daar een agent in functie al eens op aangesproken?

De medewerkers van VRTwatch.be houden hun openbare omroep in het oog, meer specifiek voor wat betreft de neutraliteit en de objectiviteit van de berichtgeving. (…) Is VRTwatch.be zelf neutraal en objectief? Neen, maar wij zijn dan ook geen overheidsinitiatief. (…) Het privé-initiatief is de regel, het overheidsinitiatief is de uitzondering die bestaansrecht heeft indien de privé-sector te kort schiet.

Heerlijk toch hoe een tekortschietend-wegens-niet-neutraal privé initiatief zichzelf zo in z’n hemd kan zetten. De ideologie rammelt overigens langs alle kanten, maar dat mag vooral de pret niet bederven.

En nog een leuke: als de VRT een Rode Burchtzender is, waarom zijn het dan de CD&V'ers die het vaakst het scherm teisteren? An Nelissen (fotografe De Standaard) had het onlangs ook over die ingebakken achterdocht.

Waar sommige mensen hun tijd toch mee verdoen ... 't is triestig.

Hier werd maar liefst 7 keer op gereageerd!

Op 14/5/06 11:17, schreef Blogger yab:

Ach ja, ieder zijn hobby, zeker. ;-)

 
Op 17/5/06 15:00, schreef Blogger Nicolas Raemdonck:

Ach, ach. Ik zie het probleem niet. Alheowel, mij staat dat VRT-watchen interesseert me dat al lang niet meer omdat ik het wat overdreven begin te vinden de laatste tijd.

Een opmerking: een politie-agent stelt een noodzakelijke overheidsdaad en daar is overheidsgeld goed besteed. In informatiegaring misschien ook via het nieuws. Maar moeten we ons geld steken in programma's als FC De Kampioenen? Welke meerwaarde biedt ons dat?

Kijk, een wijze raad, kritisch zijn is een goude deugd en is een prachtig evenwicht tussen ja-knikker en ingebakken achterdocht.

Daarbij geef ik toe dat op internet nogal wat afgezwanst wordt, en de laatste tijd meer en meer op VRTwatch maar dat houdt niet tegen dat kritiek zijn voordelen heeft. Mijn visie zijn nuances en die zijn er soms niet bij sommigen.

En waarom CD&V zoveel op de buis? Omdat ze de zinnigste dingen te zeggen hebben zeker? ;-)

 
Op 17/5/06 18:31, schreef Blogger Lou:

Akkoord wat betreft die nuances. En net de afwezigheid daarvan op VRTwatch stoort mij. Ik vind bv niet dat "wij" meer recht hebben om te schieten op journalisten van de openbare omroep (als ze een fout maken) dan op andere journalisten, omdat "wij" hun loon betalen. Als je kritisch wil zijn, wees het dan voor iedereen.

En betalen voor De Kampioenen daar valt nog over te discussiëren, maar wat kosten die herhalingen ons niet (o;

 
Op 17/5/06 19:08, schreef Blogger Nicolas Raemdonck:

Vrees niet. Ik ben kritisch voor iedereen die het verdient, dus ook mogelijkerwijze voor andere journalisten.

 
Op 24/5/06 16:52, schreef Blogger freaq:

zoek de fout:

'in de brok te pappen hebben'

:p

 
Op 29/5/06 20:34, schreef Anonymous Anoniem:

Ik ben de initiatiefnemer van VRTwatch.be en ik richt me in deze reactie specifiek naar Nicolas Raemdonck die het "wat overdreven en ongenuanceerd begint te vinden de laatste tijd".

De oplossing is natuurlijk dat Nicolas zelf wat genuanceerde artikels op VRTwatch.be zou publiceren.

Ik vind sommige bijdragen (artikels en commentaren) op VRTwatch.be ook niet genuanceerd. Moet ik ze dan maar wegcensureren? Als elk ongenuanceerd artikel op een groepsblog tot gevolg heeft dat de medewerkers die wel genuanceerd denken het afstappen, dan blijven er op de duur alleen ongenuanceerde groepsblogs over.

 
Op 29/5/06 20:40, schreef Anonymous Anoniem:

Een privé-medium, zoals een krant of een commerciële TV-zender, hoeft naar mijn mening helemaal niet objectief te zijn. Er bestaat toch een opiniepers, gespecialiseerd in ideologisch gekleurde nieuws- en opinie-artikels, en daar is toch niks mis mee? Of moeten we soms "Kerk en Leven" gaan bekritiseren omdat ze geen vrijzinnigen aan het woord laten, en "Solidair" omdat ze wel het kapitalisme, maar niet het communisme bekritiseren?

Een publieke omroep daarentegen heeft wel de plicht om objectiviteit na te streven. Het kritisch ontleden van de berichtgeving van de openbare omroep, vooral met het oog op de objectiviteit, lijkt mij dus zinvol.

Als je het over gewone foutjes hebt die niks met objectiviteit te maken hebben, zoals het foutje over de NSA waarover ik onlangs schreef... Ja, als VTM zo'n fout zou maken zou ik er ook over schrijven, maar dan op mijn persoonlijke weblog en niet op VRTwatch.be.

 

Een reactie posten

<< Home