19 augustus 2006

Privacy op het net: bestaat dat wel?

De “Recent Visitor Map” is een nieuw speeltje van Statcounter (de “bezoekersteller” op deze weblog): samen met Google Maps werd een kaart uitgewerkt waarop de gegevens van de laatste bezoekers van je site te zien zijn. Niks nieuws, was mijn eerste reactie: in plaats van doodsaaie tabelletjes te serveren, wordt het voortaan allemaal wat visueler voorgesteld. Leuk.

Echter, Google Maps zou Google Maps niet zijn als je er ook op kon inzoomen. En daar wordt het pas echt interessant: je kan bij wijze van spreken in 3 klikken achterhalen in welke straat (!) een bepaalde bezoeker woont.
*nadrukkelijke stilte*
Ik vind dat eigenlijk wel redelijk op het randje. Dat is 1 stap verwijderd van een huis- of telefoonnummer. Wat zouden marketingjongens en –meisjes daar een vette kluif aan hebben!

Stel je even voor: je zoekt op het net naar -om een reëel voorbeeld te nemen- “libanese recepten” en komt (behalve op Lewisiana) terecht op de site van een kookboekenwinkel. Daar snorren ze dagelijk alle adressen op van iedereen die op hun site komt: potentiële klanten. Twee dagen later zit er een reclamefolder voor Oosterse kookboeken in je brievenbus (virtuele spam heeft al lang afgedaan), nog een dag later bellen ze met de vraag of je hun folder ontvangen hebt. De mens op zoek naar libanese recepten is daar wellicht mee geholpen, iemand die dacht even anoniem te achterhalen wat cystes zij en of hij er aan lijdt, is wellicht minder gediend met zo’n aanpak. Net als een student die een thesis schrijft over kinderporno.

En u? Zou u het erg vinden als iedereen zou kunnen achterhalen wat u allemaal uitspookt op het internet? Hoe lang duurt het nog alvorens uw levensloop, uw koopgedrag, uw medische gegevens etc in te kijken zijn “door derden”? (ter info: Statcounter is gratis en kan door iedereen die een website heeft, gebruikt worden)

Oja, aan diegene die hier gisteren “ann van elsen naakt” dacht te vinden: ik weet u wonen. Boe! Maar ik zal het niet verder vertellen.

Hier werd maar liefst 8 keer op gereageerd!

Op 19/8/06 11:28, schreef Blogger Bloekie:

Het is er inderdaad wel over Lou. Zou je eens kunnen inzoomen op die rechtsonder en mij mailen? Ik denk dat ik dat ben, volgens de ligging, dan kunnen we direct zien of het nog klopt ook.

 
Op 19/8/06 14:35, schreef Blogger yab:

Privacy op het internet is een illusie. Je moest eens weten hoeveel gegevens bedrijven als Google in hun databases hebben zitten over de modale surfer. Scary.

 
Op 19/8/06 17:19, schreef Anonymous dramoghe:

Ik zou ook wel eens willen weten of ik woon waar jij denkt dat ik woon..

Het is inderdaad maar een freaky idee..

 
Op 20/8/06 18:13, schreef Blogger ¨*+ m00nfl0wer +*¨:

Het klopt toch niet zeg ik u. Tenzij ik 12 fans in de Papegaaiestraat heb wonen, of een stalker in Lochristi. Terwijl ik er zeker van ben dat die in WVL woont

 
Op 20/8/06 20:11, schreef Anonymous Cutting Bram:

Ben ik de enige die dat leuke dinges vind?
Trouwens, met die Ann Van Elsen naakt heb ik - in tegenstelling tot wat kwatongen durven beweren - heel weinig tot niets te maken.

 
Op 21/8/06 14:52, schreef Anonymous Anoniem:

Google heeft hier niks mee te maken. Statcounter maakt gewoon gebruik van GoogleMaps. En bovendien, is dat adres niet het uwe, maar dat van de server van uw provider.

 
Op 21/8/06 15:42, schreef Blogger Lou:

@ Anonymous: gelijk hebt u!

@ Cutting Bram: zo'n profielfoto op myspace en toch verwonderd zijn dat er geruchten over u de ronde doen ... tsss

@ Moonflower: stalkt Dramoghe u!?

 
Op 22/8/06 16:32, schreef Blogger ¨*+ m00nfl0wer +*¨:

Ik was er zo ongeveer al uit dat het iets met de provider te maken had
Geen stalkers dus :)

 

Een reactie posten

<< Home