14 augustus 2006

Oorlogsmisdaden en hoe er mee om te gaan

Jawel lieve bloggende westerling, vanaf morgen wordt het vuren gestaakt in het Midden Oosten, Kofi Annan heeft het gezegd. En als Kofi Annan dat zegt is dat omdat de Verenigde Staten het zo willen. En als de VS iets willen heeft Israël simpelweg niets meer in de pap te brokken, zelfs niet de pap met Libanees recept. Het woord van Kofi, Condi en Joske Junior is wet, puntkomma.

En dus, lieve bloggende westerling, kan u voortaan de in de media breed uitgesmeerde problematiek helemáál in het verdomhoekje van uw weblog drummen -achterlijke ver van uw bed show ook- en uw aandacht voor de volle honderd procent richten op diegenen waar we dit hele conflict in wezen aan te danken hebben: communistische fotofuckers. De grootste misdaad in deze oorlog is natuurlijk niet het afvuren van raketten op burgerdoelwitten, niet het verjagen, ophitsen en doden van de plaatselijke bevolking, niet het bewust hinderen van hulporganisaties, niet het bombarderen van alle gemotoriseerde voertuigen in een bepaald gebied en ook niet het opvoeren van het offensief voor het staakt-het-vuren ingaat.

Neen, de grootste criminelen in deze oorlog zijn de stinkende persmuskieten. Ze moesten maar eens bij hun edele delen worden voortgetrokken door de straten van Beiroet. Of hun spartelende lichamen moesten maar eens dienst doen voor een rondje ganzenrijden nieuwe stijl, als je het liever bij inheemse tradities houdt. Beelden in scène zetten, het aandikken van rookwolken in Photoshop, drie dikke raketten plakken op een foto waar een gevechtsvliegtuig er slechts twee kleintjes afvuurt … wat denken ze wel? De goedgelovige grote massa in Europa –sowieso al als één zelfmoordterrorist achter Hezbollah- geven waar ze om vraagt? Zij die ei zo na unaniem de Holocaust goedpraten een reden geven om dat ook effectief te doen? Hoe durven ze! Hufters!

Goed dat jij er nog bent lieve bloggende westerling, bewaker van De Waarheid, redder van een geblutst wereldbeeld. Jij die de situatie op het terrein perfect kan inschatten van achter je pc en weet dat het allemaal zo erg wel niet zal zijn als de linkse mediamaffia ons doen geloven. Wat zouden we toch zonder jou beginnen? Ik ben blij dat je er bent. Slaap zacht, lieverd, hopelijk vang je er morgen weer een paar.

Hier werd maar liefst 3 keer op gereageerd!

Op 14/8/06 11:27, schreef Blogger yab:

Ik ben het helemaal met je eens dat het opsmukken van sommige foto's uit het oorlogsgebied Libanon een beetje buiten proportie wordt opgeblazen. Maar toch vind ik het een gevaarlijke evolutie dat men met foto's begint te knoeien. Alsof de ellende nog niet groot genoeg is, menen sommige journalisten hier nog een schepje bovenop te moeten doen. Het tast de geloofwaardigheid van de journalistiek in het algemeen aan. Net zoals ik vind dat meereizen met het leger en vanaf een tank je plaatjes schieten de geloofwaardigheid van de onafhankelijke journalistiek zwaar ondergraaft.

Goed, verhalen en beelden zijn altijd tot op zekere hoogte gekleurd. Journalisten zijn ook mensen. Maar door dit soort manipulaties brengt de journalistiek zichzelf in diskrediet. Ik denk niet dat je bij elke foto automatisch de reflex wil hebben: "Och, dit zal wel weer in scène gezet zijn." of "Och, daar zal wel weer photoshop aan te pas gekomen zijn."

Eerlijk duur het langst.

 
Op 14/8/06 13:21, schreef Blogger Bloekie:

Je moet zeker niet bij elke foto denken: "Och, dat zal wel weer gefotofuckt zijn" want dat is niet altijd zo. Dat zegt Lou ook niet. Maar ik snap niet hoe je het feit dat foto's gedramatiseerd worden in een context kan plaatsen die met journalistiek te maken heeft. Zij zouden de waarheid moeten brengen. Een artikel is bijna altijd subjectief, tot op een bepaald niveau, een foto zou dan toch een klein objectief beeld moeten geven. Rookpluimen aandikken en dode mensen truckeren is er nu toch net over!

 
Op 15/8/06 04:18, schreef Blogger Lou:

Mijn punt is: op heel wat weblogs is er een uitgebreide berichtgeving over fotomanipulaties, terwijl op diezelfde weblogs met geen woord wordt gerept over de oorlog zelf. Aleen stel ik me hierboven een beetje provocerender op.

Die trucages/montages op zich zijn uiteraard niet goed te praten. De Standaard-fotografe An Nelissen zegt er ook interessante dingen over.

 

Een reactie posten

<< Home