27 juni 2006

En!?

’t Is een goed bedoelde uitroep waar de Student de voorbije maand meermaals mee om de oren werd geslagen. De Belangstellende wil dan weten hoe het laatste examen geweest is, of bij uitbreiding hoe de voorbije examenperiode is verlopen. Dat is sympathiek, meelevend en correct, zonder twijfel.

Waar de Belangstellende niet bij stil staat, is dat de Student in de maanden januari en juni overspoeld wordt door Belangstellenden. Hij wordt zowaar door niemand anders meer benaderd. Zelfs de doorgaans Ongeïnteresseerde blijkt plots Belangstellende te zijn. De Buurvrouw, de Cafébaas, de Kaartjesknipper, de Kapper … ze vrouwen buur, tappen bier, knippen kaartjes en haar én zijn bovendien ongewenst belangstellend.

Welnu, de schaarse momenten waarop de Student zijn studiedomein verlaat, hebben als voornaamste doel hetgeen zich daar afspeelt te ontvluchten. Heel even maar, van het realisme naar de romantiek en terug. Elke confrontatie die de Student echter vroegtijdig aan zijn lot herinnert, is als een kaakdonder in zijn gezicht bij heldere hemelslag.

De nietsvermoedende Belangstellende zal -nietsvermoedend als hij is- niet vermoeden dat hij daar de oorzaak van is. De Student heeft zich door de jaren heen meester gemaakt van de situatie. Hij geeft geen krimp en ratelt als antwoord op de vraag een voorgeprogrammeerd tekstje af, dat dankzij het bijpassende intonatiesjabloon een zekere tevredenheid met de gestelde interesse doet vermoeden.

In werkelijkheid schreeuwt de Student om een ander gespreksonderwerp (ook al is hij geen held in smalltalk). Zoals wat de zomer brengen zal, wat de pot die avond schaft of desnoods met hoeveel het aantal ziekenhuisbezoeken van de Belangstellende in tussentijd gestegen is. Zolang alles met als tags onderwerp “examens”, “student”, “universiteit”, “proclamatie” en “schoonsten tijd van uw leven” maar vermeden wordt.

Gelukkig is het einde in zicht. Nog even en dan kan u het voor de laatste maal vragen. “En!?” Of de Student u dan vriendelijk te woord zal staan of eindelijk de moed zal opbrengen om u finaal de rug toe te keren en van het leven te gaan genieten, zal dan blijken.

Als u helemaal niets vraagt, bent u een antipathieke otter, dat spreekt.

Hier werd maar liefst 2 keer op gereageerd!

Op 27/6/06 19:19, schreef Anonymous dramoghe:

Hoera! Een volmondig "akkoord", "mee eens" en "je hebt gelijk"!

En wat brengt de vakantie in Lewisiana?

 
Op 28/6/06 15:59, schreef Blogger yab:

Klinkt bekend. Aan de andere kant is het ook niet leuk als je vrienden en kennissen helemaal niks vragen over die examens. Een klein beetje meedeleven in moeilijke tijden doet toch deugd. Maar van wildvreemden verdraag ik die (vaak geveinsde) interesse ook niet zo goed.

Daarom is mijn taktiek: ik vraag hoe de examens waren en zeg daar dan vlak achter: "Maar als je liever over een ander onderwerp praat, ook goed voor mij." Dan heb ik laten weten dat ik met de Student in kwestie meeleef, maar dat ik het best begrijp als hij of zij liever over iets anders wil praten.

En dat van die schoonsten tijd dat is zo waar, he!!

 

Een reactie posten

<< Home