16 maart 2006

w8woord

Fieieiejoew!! Afgelopen anderhalf uur 2 liter zweet verloren. Ofzoiets. Nochtans nauwelijks aan lichaamsbeweging gedaan. Het ging ongeveer zo: om van thuis uit via de server van de UA in allerlei databanken te kunnen rondneuzen, moet je het programma Citrix installeren op je pc. Om dan ook nog daadwerkelijk in te loggen op die server, moet je computer beveiligd zijn met een wachtwoord. Dat was bij de mijne niet het geval, maar in een wip gefikst. “w8woord” zou het worden, met als hint “wachtwoord”, ik was zowaar fier op het niveau van m’n inventiviteit na een dag hard labeur...

Onmiddellijk inloggen in de UA-bib lukte niet, dan maar de pc even heropstarten, met Windows heb je dat al eens voor. Vervolgens voor het eerst “w8woord” ingegeven … “Het ingegeven wachtwoord is onjuist… hoofdlettergevoeligheid blablabla, geheugensteun bla…”. Nog eens geprobeerd. Nóg eens geprobeerd. Niks. Hart slaat twee telletjes over. Allerlei alternatieve wachtwoorden geprobeerd met typvauten in, hoogst onwaarschijnlijk dat het zou lukken en dat doet het dan ook niet. Via een andere pc op het net gekeken naar manieren om windowswachtwoorden aan te passen. Zwitserse onderzoekers slagen erin in 13,6 seconden. Fijn, maar ik ben geen onderzoeker, laat staan één van het Zwitserse kaliber.

Even deze Password Editor overwogen maar niet gedaan want hey: “Windows XP Professional kent een mogelijkheid om bestanden te versleutelen, Encrypting File System (EFS) genaamd. Zodra je het wachtwoord wijzigt met de password editor, dan zijn de met EFS versleutelde bestanden voor deze account niet meer toegankelijk.” Wat dus ongeveer overeenkomt met het effect van een herinstallatie van XP en zo wanhopig wil ik voorlopig niet lijken. Dan maar wat in het BIOS rondgehangen en er een admin-pasword ingesteld, zonder resultaat.

Tenslotte ontdekt dat je behalve via het blauwe Windowsscherm, ook via een venstertje kan inloggen als je 2x op ctrl+alt+del drukt. Het voordeel is dat je daar ook de naam van de gebruiker kan aanpassen. Een voordeel dat er geen is, want ik ben de enige gebruiker, tevens administrator. Bon, toch maar eens “administrator” invullen … en wat verschijnt er in het invulvakje? “qd?…” De fijne jongens van Windows hebben het maw zo geregeld dat een azerty-klavier bij het loginscherm plots een qwerty- wordt. VETLAPPEN!

Met “z!zoord” lukte het dus wel. In de betreffende databank ben ik nog steeds niet geraakt maar dat vind ik plots zo erg niet meer. Morgen gewoon naar de échte UA-bib in échte boeken neuzen. Een mens heeft soms nood aan zekerheden in het leven.PS: Het nieuwe wachtwoord is nog onnoemelijk veel inventiever...

Hier werd maar liefst 1 keer op gereageerd!

Op 8/4/06 15:03, schreef Anonymous tom:

aaah citrix :o) dat er daar nog databanken mee werken! UA zeker? :o) grapje. databanken zijn tof.

 

Een reactie posten

<< Home